Granola; hype, passé of blijver?

Daar zijn de meningen wellicht over verdeeld.

Eén ding is zeker, granola bestaat al erg lang.

Volgende test verklapt heel wat;

Ga in je browser op zoek gaat naar Kellogg’s granola of Jordan’s Granola en je zal vaststellen dat de verpakking die wij kennen met –Crunchy Muesli- je in het overgrote deel van de wereld zal terugvinden onder de naam granola. Dus net dezelfde verpakking, net dezelfde inhoud enkel de gebruikte naam is anders.

Ondertussen zie je in onze supermarkten de naam granola meer en meer opduiken op de verpakkingen van de grote fabricanten.

Granola werd in 1863 bedacht door Dr. James Caleb Jackson. Onder de naam Granula werd het ontbijt op basis van Graham-meel verkocht in zijn gezondheidscentrum.

Later introduceerde ook Dr. John Harvey Kellogg een granula. Hij ging aan de slag met geroosterde maisvlokken (de gekende Cornflakes) en geroosterde havervlokken, noten en zaden. Deze versie sluit aan met de granola die we nu kennen.

Kellogg wijzigde de naam naar granola om niet in de problemen te komen met Jackson.

Samen met zijn broer Will startte hij Sanitas food company om hun graanproducten op de markt te brengen.

Ze kregen ruzie over de toevoeging van onderandere suikers en gingen uit elkaar. Will richtte het bedrijf op dat later de Kellogg Company zou worden.

Tot de jaren ’60 richtte de marketing zich vooral op kinderen met erg gezoete en gekleurde ontbijtproducten die nog weinig vezels bevatten. Tijdens de ‘back to nature’ hippie beweging wordt gezonde voeding terug belangrijk en breekt granola echt door.

Waarom lijkt het voor velen onder ons dan iets nieuws?

Naast de overgevlogen naam hebben we met zijn allen (her)ontdekt dat granola of crunchy muesli iets is wat je net als een brood zelf kan maken.

Het is niet moeilijk en je kan het helemaal naar je hand zetten. Je kan zelfs zoute granola maken voor bij je favoriete cocktail of als crumble op je salade.

De kleine artisanale bakkerijen die een alternatief willen bieden ten opzichte van de industriële ontbijtgranen zijn allemaal meteen aan de slag gegaan met de term granola of een variant ervan. Zo geraakt granola meer en meer ingeburgerd bij ons.

Is granola dan een hype, passé of een blijver?

Natuurlijk denken wij -een blijver- al zal de smaak en samenstelling steeds weer blijven evolueren, dat maakt het juist zo leuk om er mee te werken!

 

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑